Anmeldelse af Webflow

Fordele og ulemper ved Webflow

Fordele

  • Fuld designfrihed, selv uden kodningsevner

  • Over 100 færdige og meget professionelle hjemmesideskabeloner

  • God dokumentation og mange hjælpeartikler og videoer

  • Hurtige hjemmesider

  • Gratis SSL-certifikat i alle hostingabonnementer

Ulemper

  • Lidt dyrere end andre hjemmesideprogrammer

Webflow er et responsivt hjemmesideprogram, der har fået meget opmærksomhed fra design- og udviklingsmiljøer de seneste år. Platformen gør det muligt for designere at producere prototyper og websider af høj kvalitet, der kan publiceres direkte uden at skulle skrive en enkelt linje kode.

Før var fuld designfrihed forbeholdt dem, der kunne kode og bruge WordPress, men nu er det muligt for alle. Webflow er også mere og mere udbredt blandt store virksomheder og designbureauer, når det kommer til hjemmesideproduktion til kunder. Dette er i høj grad takket være det enkle redigeringsværktøj, som kunderne kan få adgang til at redigere indhold på deres egen side som et alternativ til den mere avancerede “editor”, der bruges til at producere selve websiden.

Brugervenlighed

Webflow har en ren brugergrænseflade og et overskueligt dashboard til styring og styring af projekter. Platformen er også meget veldokumenteret med tonsvis af hjælpeartikler og humoristiske og underholdende hjælpevideoer, der guider dig gennem Webflow på en rigtig god måde.

Når du tilmelder dig og logger på første gang, bliver du samtidig taget med på en guidet tur gennem platformen, som sikrer, at du kommer hurtigt i gang. Du kan selvfølgelig springe denne guide over, hvis du allerede føler dig godt tilpas, men vi anbefaler, at du alligevel bruger de to minutter på at se den igennem!

Webflow er et kodefrit hjemmesideprogram. Det betyder, at du vil kunne klare dig godt, selvom du ikke kan skrive kode. Ikke desto mindre mener vi, at det er en fordel at vide lidt om HTML og CSS for at få mest muligt ud af platformen. Redigeringsværktøjet består af to dele: “Editoren” og “Designeren”. Designeren er det værktøj, du bruger til at bygge hjemmesiden og style alle elementerne. Editoren er klientversionen, der bruges til at redigere tekst og billeder, tilføje blogindlæg og artikler, administrere produkter i netbutikken osv. Vi vender tilbage til, hvordan disse værktøjer bruges senere i anmeldelsen. Grunden til, at vi synes det, er en fordel at kende lidt til HTML og CSS fra før er, at designeren er opbygget således, at funktioner fra de to kodningssprog er meget logisk placeret, og dem, der har lidt erfaring, vil meget nemt og hurtigt forstå systemet. Det skal dog understreges, at hvis du ikke forstod noget af ovenstående og ikke ved, hvad HTML og CSS betyder, så er det lige meget. Du vil stadig hurtigt kunne sætte dig ind i systemet eller bruge færdige professionelle skabeloner, hvis du blot ønsker at redigere billeder og tekst gennem editoren!

Funktioner

To redigeringsværktøjer: Designer og Editor

Som nævnt ovenfor kan du vælge mellem to redigeringsværktøjer, når du redigerer indholdet på din hjemmeside: “Designer” eller “Editor”.

Webflow Designer

Designeren er det værktøj, du bruger til at bygge eller ændre designets struktur. Den bruges også til at strukturere og skabe nye CMS-kollektioner såsom blogindlæg, nyheder, produkter osv. Designeren bruges til at ændre stylingen (farver, størrelser, effekter osv.) af elementer på siden. Værktøjet har en menu i venstre side, der bruges til at tilføje nye elementer og CMS-samlinger og en sektion, der dækker den højre del af siden, der bruges til at style elementer, justere indstillinger for enkelte elementer og til at skabe animationer og interaktioner. Når man kommer lidt ind i det, synes vi, at måden designeren er opbygget på, er meget overskuelig og logisk, men for folk, der ikke har erfaring med HTML-elementer og CSS-attributter, kan det være lidt sværere at forstå, hvorfor strukturen er, som den er.

Webflow Editor

Når hjemmesiden er designet og offentliggjort, er editoren den nemmeste måde at redigere tekst og billeder, tilføje nyheder, blogindlæg og produkter uden at være bange for at ændre designet ved et uheld.

Når vi producerer hjemmesider til kunder, designer og bygger vi fx hjemmesiden i designeren og krydser af, hvilke elementer kunden har brug for og ønsker at kunne redigere gennem editoren. Så giver vi kunden adgang til editoren, som giver kunden mulighed for at redigere alt indholdet på siden uden at være bange for at “ødelægge” eller ved en fejl ændre designet. Den tilbagemelding, vi har fået fra kunder på editoren, er udelukkende meget positiv.

Hjemmesider, der ser godt ud på alle skærme

Når du bygger en hjemmeside i Webflow, fungerer det således, at du først designer din side til computere og større skærme. For at gøre siden responsiv kan du trykke på tablet- eller smartphone-ikonet øverst på designeren og tilpasse stilingen af alle elementer baseret på skærmstørrelsen. Mange hjemmesideprogrammer annoncerer, at de kan lave responsive hjemmesider, men leverer meget varieret i forhold til kvalitet og brugervenlighed. Vi mener, at Webflow i øjeblikket har en af de bedste løsninger til at skabe responsive hjemmesider.

Avanceret SEO-kontrol

Søgemaskineoptimering er meget vigtig, hvis du vil drive naturlig trafik til dit websted ved at blive vist højt i søgeresultaterne hos Google og andre søgemaskiner. Vi mener, at Webflow leverer over forventningerne til SEO sammenlignet med andre hjemmesideprogrammer. Næsten alle hjemmesideprogrammer giver dig mulighed for at tilføje og redigere metadata, alt-tekst på billeder osv. Hvor Webflow skiller sig ud er muligheden for også at generere automatiserede sitemaps, tilføje robot.txt-filer og verificere din side på Google, der giver dig mulighed for at påvirke, hvordan Google indekserer din side. Hvis du allerede har en hjemmeside og allerede vil bygge den og redesigne den i Webflow, kan du også meget nemt indtaste 301-omdirigeringer fra dashboardet for at forhindre siden i at returnere 404, når nogen klikker på et gammelt link til din hjemmeside.

Skab en netbutik med Webflow

Da Webflow første gang lancerede betaversionen af deres onlinebutiksløsning i slutningen af 2018, var vi ikke imponerede. Der manglede mange væsentlige funktioner, som andre platforme tilbød, og vi følte, at tilbuddet var lidt “begrænset”. Sådan er det bestemt ikke længere.

Siden betaversionen er der sket en kæmpe udvikling, som i dag gør Webflow til et rigtig godt alternativ, hvis du ønsker at oprette din egen netbutik. Det er meget overskueligt at tilføje nye produkter, håndtere ordrer, modtage betaling osv. I modsætning til tidligere tilbyder Webflow nu også væsentlige funktioner som rabatkoder, salg af digitale produkter, salgskampagner, forskellige produktvarianter og meget mere.

Betalingsmetoder i Webflow e-handel

Når det kommer til betalingsmetoder, tilbyder Webflow desværre ikke integrationer med betalingsløsninger som Vipps og Klarna, som bliver mere og mere almindelige. Til gengæld er det meget nemt og hurtigt at opsætte og modtage betaling fra over 200 lande gennem Strex, PayPal, Apple Pay og Google Pay.

Forsendelsesløsninger

En anden egenskab, som er værd at nævne, som vi er meget glade for, er muligheden for at tilbyde tilpassede forsendelsesmuligheder med forskellige omkostninger og forsendelsesregioner. Webflow kan også integreres med programmer til automatisk at udskrive forsendelsesetiketter og spore forsendelser.

Refusioner i Webflow

Skulle der være behov for refusion, sker dette også hurtigt med et tastetryk på ordresiden. Pengene vil herefter blive returneret til kundens konto inden for 5-7 hverdage.

For at opsummere er Webflow en kraftfuld netbutiksløsning, der kan forenkle salgsprocessen, hvis alt er sat rigtigt op. Vi synes stadig, det er på sin plads at nævne, at de mest avancerede funktioner, større virksomheder forventer af netbutiksløsninger såsom betaling med faktura, integration af andre tredjeparts betalingsløsninger end dem, der allerede findes, stadig ikke er tilgængelige. Når man ser på, hvor ofte Webflow udgiver større opdateringer og ny funktionalitet, så tror vi dog ikke, der går lang tid, før alt dette også bliver en del af platformen.

Avancerede animationer og interaktioner

Når vi siger, at Webflow tilbyder fuld designfrihed, mener vi det virkelig. Gennem en visuel grænseflade kan du nemt tilføje animationer og interaktioner helt uden at skrive kode. Du kan vælge mellem færdiglavede animationer eller oprette dine egne og aktivere dem, når brugeren laver en speciel ting som at trykke, scrolle ned, flytte musen rundt i vinduet, eller hvad du ellers kan finde på.

Mange andre hjemmesideprogrammer har forsøgt at tilbyde den samme enkle mulighed for at skabe fantastiske animationer, der får hjemmesiden til at skille sig ud og se professionel ud. Det, der ofte bliver et problem, er, at det går ud over sidens ydeevne. Mange animationer kan få siden til at “hakke” eller fryse fra tid til anden. Det sker næsten aldrig med animationer oprettet i Webflow. Derfor vil vi mene, at Webflow er en klar vinder blandt de hjemmesideprogrammer, vi har testet og anmeldt. Det, at alle får mulighed for at lave meget komplekse og professionelle animationer uden at skrive kode, synes vi både er sjovt, fordi det giver mindre virksomheder mulighed for at se lige så professionelle og “fancy” ud som større virksomheder med store udviklingsbudgetter.

Sikkerhed og backup

I dag er det vigtigere end nogensinde før, at brugerne føler sig trygge på de websteder, de besøger. Med øget fokus på privatliv og GDPR stilles der skrappe krav til, hvordan hjemmesider håndterer personoplysninger og trafik, der passerer gennem siden. Webflow tilbyder derfor gratis SSL-certifikat på alle hjemmesider, der hostes gennem platformen og tilbyder god beskyttelse mod almindelige angreb som CSRF, XSS, XFS, SQL Injection og DDOS-angreb. Hvis du ikke ved, hvad nogen af disse ord betyder, er det eneste, du behøver at vide, at Webflow er meget sikkert både for dig og dem, der besøger din hjemmeside.

Når det kommer til backup af siden, er du også godt sikret. Webflow sikkerhedskopierer jævnligt dit websted, uden at du behøver at gøre noget. Alle abonnementer inkluderer ubegrænsede sikkerhedskopier, så du altid kan gå tilbage til en tidligere version af webstedet med et enkelt tryk på en knap på dashboardet. Dette er praktisk, hvis du laver en fejl eller blot ønsker at gå tilbage til en tidligere version. En ting, som vi især sætter pris på ved, hvordan Webflow håndterer sikkerhedskopier sammenlignet med andre platforme, er, at billeder og andre filer, der ikke blev uploadet til hjemmesiden, men blot var i filbiblioteket, også gemmes og kan gendannes.

Integrer sociale medier på din hjemmeside

Hvis du vil tilføje knapper, der er knyttet til dine sociale medier, er det hurtigt gjort. Som forventet er der færdige knapper, som lader dine brugere synes om og dele din side på Facebook og Twitter. Her synes vi dog, at Webflow kommer meget dårligt ud i forhold til sine konkurrenter. Hvor meget, du kan tilpasse designet af knapperne, er meget begrænset, og vi finder det skuffende, at du ikke automatisk kan vise feeds fra Facebook, Twitter og Instagram på din side uden at skulle skrive kode eller integrere tredjepartsprogrammer.

Over 100 hjemmesideskabeloner at starte fra

Når du starter et nyt projekt, kan du enten starte fra bunden eller vælge mellem over 100 gratis og betalte hjemmesideskabeloner. Skabelonerne, du kan vælge at købe, koster mellem $19 og $149. Skabelonerne er meget professionelle (selv dem der er gratis), hvilket ikke altid er tilfældet for konkurrenterne. Grunden til at kvaliteten er så høj er, at Webflow stiller meget strenge krav til de skabeloner, der sælges gennem platformen. Derfor er der meget lidt, der skal erstatte tekst og billeder, der skal laves, før hjemmesiden er klar til at blive publiceret. Alle hjemmesideskabeloner er 100% responsive og ser professionelle ud, uanset hvilken skærm de vises på.

I modsætning til de fleste andre hjemmesideprogrammer har du mulighed for at ændre så meget eller så lidt, som du vil på skabelonerne. Det betyder, at du kan vælge blot at udskifte tekst og billeder eller bruge skabelonen som udgangspunkt for at skabe præcis det design, du ønsker. Skabeloner på andre platforme som WordPress og Shopify kræver ofte, at du er tryg ved at skrive kode, hvis du vil lave ændringer i skabelonerne udover at redigere tekst og billeder.

Hvordan er kundeservicen hos Webflow?

Webflow tilbyder kundeservice via e-mail. Baseret på vores erfaring svarer de næsten altid inden for få timer og har gode svar på, hvad end du måtte undre dig over. Kundeservicen kan ikke hjælpe med design eller integration af funktioner, som ikke er en del af den originale løsning, hvilket ikke rigtig kan forventes, men de peger dig gerne i den rigtige retning med hjælpeartikler og videoer.

Pris

For mange, der ikke er fortrolige med at lave hjemmesider, kan det være lidt uoverskueligt at forstå, hvordan priserne egentlig er sat op, så det vil vi nu forsøge at forklare, så godt vi kan. Alle priser i denne anmeldelse er for ordens skyld baseret på valg af årsfakturering, for det bliver en del dyrere, hvis du vil betale månedligt.

Det er helt gratis at teste Webflow, så længe du vil. Med en gratis bruger kan du have 2 projekter ad gangen og publicere hvert projekt på et underdomæne (projektnavn.webflow.io). På siden i nederste højre hjørne vil teksten “Made in Webflow” dukke op med et link til platformen, så længe du er gratis bruger.

Hvis du har brug for mere end to projekter, har du to valg. En af de ting, du kan gøre, er at tilføje og betale for en hostingplan (“siteplan”) for et af projekterne. Projekter med aktiv hosting tæller ikke med i begrænsningen af to projekter for gratis brugere. Derudover vil du være i stand til at oprette forbindelse til dit eget domæne og fjerne Webflow-tagget. Du kan også vælge at opgradere til en af kontoplanerne for at kunne oprette flere projekter, eksportere koden til din hjemmeside og tilføje din egen branding i form af dit eget logo i editoren.

Forskellen mellem hostingplaner og kontoplaner er, at hostingplanerne kun påvirker det ene projekt, du køber hosting til, mens kontoplanerne påvirker, hvor mange projekter du kan have på samme tid, og hvor mange sider du kan have på projekter, du ikke har. købt hosting til.

Hostingplanerne koster fra $12 til $36 om måneden for almindelige websteder og $29 til $212 om måneden for de e-handelsplaner, du skal bruge for at oprette en onlinebutik. Den største forskel mellem de billigste og dyreste planer er antallet af dynamiske elementer (nyhedsartikler, blogindlæg, produkter osv.), du kan have på siden, hvor mange brugere der får adgang til editoren, og hvor mange besøgende du kan have om måneden. For e-handelsplaner er den største forskel antallet af produkter (startende ved 500 produkter), størrelsen af transaktionsgebyret per ordre og den årlige salgsmængde. Udover et transaktionsgebyr på 2 %, der går til Webflow med den billigste netbutiksløsning, er der også et individuelt transaktionsgebyr, der tilfalder udbyderne af betalingsløsningerne. Det, der er vigtigt at bemærke, er, at hvis du refunderer penge fra en kundes ordre, vil kunden få det fulde beløb tilbage, men du skal stadig betale transaktionsgebyrerne for det oprindelige salg.

Kontoplaner koster fra $16 til $35 om måneden, og forskellen er, som tidligere nævnt, lidt mere end antallet af projekter, eksport af kode, fjernelse af branding og adgangskodebeskyttelse på dele af eller hele hjemmesiden.

Selvom Webflow kan være ret dyrt til mindre virksomheder og private, så mener vi, at priserne er fair, i forhold til hvor meget funktionalitet du får. Desuden har vi ikke fundet andre platforme, der tilbyder en så god designoplevelse som Webflow til en lavere pris.

Tjek Webflows egen prisliste for mere information om præcis, hvad der er inkluderet i de forskellige abonnementer.

Hvem passer Webflow til?

Webflow er en smule mere avanceret end mange andre hjemmesideprogrammer, men samtidig er det meget enklere end fx WordPress. Vi mener derfor, at Webflow egner sig bedst til personer eller virksomheder, der har en vis ekspertise med hjemmesideprogrammer eller hjemmesider fra før. Webflow er et professionelt værktøj til produktion af højkvalitets prototyper og hjemmesider og er derfor perfekt til designere, der ønsker at udvikle hjemmesider uden kodning og virksomheder, der ønsker en løsning, der er hurtigere, nemmere og billigere at opdatere end WordPress. Hvis du har nul erfaring med hjemmesideprogrammer eller kodning, anbefaler vi, at du tjekker mindre komplicerede løsninger som Wix og Squarespace.

Sammendrag

Hvis vi kun går et par år tilbage i tiden, var der meget få platforme, der kunne konkurrere med hjemmesideudvikling ved at skrive kode. I dag er der mange hjemmesideprogrammer at vælge imellem. Mange af løsningerne i dag tilbyder dog ikke nær så meget designfrihed som Webflow. Det betyder ofte, at sider bygget med Webflow fremstår mere professionelle og gennemførte end andre hjemmesider, der er bygget på andre platforme.

Med et stort udvalg af funktioner og muligheder for brugertilpasning, mener vi, at Webflow er en af de bedste hjemmesideprogrammer på markedet, men at det måske ikke passer til alle. At prisen er lidt højere end for andre platforme vil betyde, at mange måske vælger et billigere alternativ. Når det er sagt, er de resultater, du kan opnå, hvis du har lidt erfaring fra før, alle pengene værd i vores øjne. Til dato har vi bygget over 30 hjemmesider i Webflow og er virkelig tilfredse med platformen.

Kort sagt: hvis du ikke vil kode, har lidt eller meget erfaring fra før og har råd til at betale, hvad det koster, anbefaler vi på det kraftigste Webflow.

PRØV GRATIS