Hvis du har overvejet at lave en Wix-hjemmeside, men ikke helt ved hvor du skal starte – så er du kommet til det rette sted! Vi har udarbejdet denne guide for at tage dig gennem hele designprocessen for at oprette din egen Wix-hjemmeside. Wix er faktisk et meget brugervenligt træk-og-slip hjemmesideprogram, men hvis du aldrig har brugt det før, kan det være lidt svært at vide, hvor du skal starte.
Så kan det være godt at følge en trin-for-trin guide, der fører dig igennem hele processen. Vi har opdelt dette i seks trin for at gøre det så nemt som muligt. Hvis du allerede har oprettet din egen Wix-konto, kan du hoppe direkte til trin 2 i denne guide – da det første primært omhandler oprettelse af en Wix-konto.
Det er dog godt at bemærke, at vi gennemgår Wix ADI som en del af trin 1, så hvis du undrer dig over, hvordan du bruger dette værktøj, kan du finde mere om dette her.
De seks punkter, vi berør i denne vejledning, omfatter:
- Opret en Wix-konto
- Vælg en skabelon
- Hurtig gennemgang af Wix-editoren
- Tilpas dit design
- Udgiv din Wix-side
- Vedligehold og opdater en Wix-side
Interesseret i at lære mere om Wix som en hjemmesidebygger – eller bare finde inspiration til, hvordan du selv kommer i gang? Så læs bare videre i vores trin-for-trin guide! Her har vi samlet alt, hvad du behøver at vide om Wix-hjemmesider, samt hvordan du får mest muligt ud af din tjeneste.
Trin 1: Opret en Wix-konto
Den første ting, du skal gøre for at bruge dette hjemmesideprogram, er at oprette en konto. Her er der stor forskel på, hvilken information forskellige virksomheder kræver af dig, men i Wix’ tilfælde er det kun e-mail og adgangskode, der anmodes om. Du kan oprette en gratis konto, hvilket betyder, at du ikke behøver at indtaste et betalingskort for at komme i gang med Wix.
Du starter registreringen ved at vælge Get started’ på startsiden. Skulle du finde dig selv i Wix-bloggen eller andre steder på hjemmesiden, kan du også finde knapper ‘get your own website now’ eller ‘try for free’’. Uanset hvad, vil det starte den samme proces, så tryk på den, du finder nemmest.
Wix ADI
Når du har oprettet din konto, vil du blive stillet nogle spørgsmål, før du går ind i Wix. Disse kan du selvfølgelig vælge at springe over, men det kan være godt at udfylde skemaet. Dette er for at Wix ADI skal få en bedre forståelse af, hvad du ønsker at opnå med din hjemmeside. Bagefter vil de skabeloner, du bliver præsenteret for, være bedre tilpasset dine egne behov.
Hvis du ikke helt ved, hvad du vil opnå med din hjemmeside, så kan Wix ADI være et glimrende værktøj. Bare svar på spørgsmålene, vælg stil og farver – og upload et logo, hvis du har et. Så vil Wix i løbet af få minutter komme med et forslag til, hvordan din hjemmeside skal se ud. Hvis du ikke er helt tilfreds med dette forslag, kan du tilpasse det i Wix-editoren, som du ønsker.
Trin 2: Vælg en skabelon til din Wix-hjemmeside
Hvis du har gennemført Wix ADI, vil du på dette tidspunkt allerede have en skabelon klar til redigering i Wix Editor. Men vælger du at springe spørgsmålene over, vil der være tid til at finde en skabelon til din side. Det er på dette tidspunkt, at Wix virkelig adskiller sig fra sine konkurrenter med over 800 forskellige skabeloner.
Disse er alle sorteret efter kategori, så du hurtigt og nemt kan søge gennem dem, der er mest relevante for dig. Nye designs tilføjes her løbende, så det kan være værd at kigge igen senere, hvis du ikke er helt tilfreds. De fleste vil dog nok finde et udgangspunkt, som de kan arbejde videre med.
Skulle du dog ønske at oprette din hjemmeside fra bunden, kan du vælge at starte med en tom skabelon. Så vælger du bare, hvordan du vil have din side designet, og tilføjer så selv indholdet. På den måde kan du helt frit påvirke layout, farver, billeder og tekst, uden at nogen allerede har indtastet noget. Dette er lidt mere krævende, og vi anbefaler, at de fleste begyndere vælger en færdiglavet skabelon første gang.
Det vigtigste at huske er, at du kan ændre næsten alt med en færdiglavet skabelon hos Wix. Du behøver derfor ikke nødvendigvis at kunne lide andet end layoutet på den skabelon, du vælger. Billeder, farver, tekst og alt muligt andet kan flyttes, fjernes eller tilpasses som en del af trin 4 i denne vejledning.
Trin 3: En introduktion til Wix Editor
Når du har fundet den skabelon, du vil arbejde med, skal du holde musemarkøren over den og vælge den ‘edit’-knap, der vises. Din skabelon vil derefter automatisk blive indlæst i Wix Editor, hvor det meste af arbejdet vil blive udført. Dette er et utroligt enkelt redigeringsværktøj, der giver dig mulighed for at trække-og-slippe forskellige elementer, hvor du vil.
Du kan også ændre farver, tilføje nye medier eller justere den tekst, der er indtastet. Når du har åbnet Wix Editor, vil du have et par forskellige menuer foran dig. Helt øverst til venstre har du din hovedmenu. Det er her du gendanner tidligere versioner, ændrer tekniske indstillinger og opgraderer dit abonnement.
Til venstre på skærmen har du selve træk-og-slip-værktøjet, hvor du kan vælge fra en liste over forskellige elementer. Dette inkluderer færdige sider, forskellige baggrunde, applikationer og medier, du har uploadet til din konto. Det er denne del af editoren, du primært skal arbejde med.
På den modsatte side (højre) finder du redigeringsværktøjet. Det er det, du bruger til at ændre størrelse på tekst, farver, placering og lignende. Du kan vælge at gøre dette ved at klikke på elementer og derefter bruge musen til at ændre dem. Indstillingerne bliver så automatisk opdateret, men når du får lidt styr på platformen, vil du nok mest arbejde i denne menu.
Til sidst er der en lille menu øverst til højre. Her finder du Save, Preview og Publish knapperne. Det er disse, du bruger til at gemme dit arbejde (Wix gemmer automatisk, når du foretager ændringer), få en forhåndsvisning af din side og eventuelt udgive den online.
Trin 4: Tilpas dit design
Når du åbner en skabelon i Wix-editoren, er det i praksis en helt færdig hjemmeside med indhold. Det er dog ikke dit indhold, så der er en del ændringer, der bør foretages, inden du udgiver din hjemmeside. Du kan selvfølgelig vælge at udgive den, som den fremstår, men det ville ikke være passende, da siden kunne handle om noget helt andet.
Vi anbefaler derfor, at du starter med at ændre farver og layout, som du gerne vil have siden til at se ud. Det kan for eksempel være, at du ønsker flere billeder, videoer eller anden placering på teksten. Når du har fået det udseende, du ønsker, kan du begynde at tilføje dit eget indhold.
Tryk derefter bare på den tekst, du vil ændre, og indtast derefter ny tekst. Det kan være lidt besværligt at skrive længere tekster direkte i Wix Editor, så overvej at skrive teksten i et dokument og derefter kopiere + indsætte den til din hjemmeside. Nogle tekstprogrammer giver dig mulighed for at formatere din tekst lettere, og disse ændringer vil for det meste blive overført til Wix efterfølgende.
Når al teksten er blevet opdateret, er det tid til at ændre det visuelle. Alle billederne på din Wix-hjemmeside bør være relevante for det indhold, du har offentliggjort. Det ville se ret mærkeligt ud at have billeder af hunde og katte på en side om revisorer – eller helt sikkert billeder af revisorer på en side om hunde og katte.
Du kan finde et stort udvalg af billeder på Wix gennem Unsplash, ShutterStock og Wix’ eget mediebibliotek. Skulle du have dine egne billeder, du vil bruge, kan du vælge ‘upload media’ og derefter uploade de billeder, du ønsker. Bare sørg for, at du har rettighederne til at bruge alle billeder, du uploader til din hjemmeside.
Trin 5: Publicer din Wix-hjemmeside
Trin 4 er ofte det, der tager længst tid, men når du har fundet på et design, du er tilfreds med – så er det tid til at publicere. Så er det ‘publish’-knappen øverst til højre, der skal bruges. Du vil derefter publicere din hjemmeside til et automatisk domæne fra Wix. Din hjemmeside vil så have en URL, der ligner https://nettlageren.wixsite.com/mysite – ikke det mest seriøse domæne for en ny hjemmeside.
Du bør derfor overveje, om du vil købe et tilpasset domæne fra Wix, der kan linke til din nye hjemmeside. Hvis du ønsker dette på et gratis abonnement, kan du opgradere til Connect a branded domain-abonnementet . Dette koster $4,50 om måneden og giver dig mulighed for at oprette dit eget domæne.
Hvis du derimod har valgt at gå efter et betalt abonnement, så vil der være et brugerdefineret domæne med i det første år. Du modtager herefter en rabatkode, som du blot indtaster på betalingssiden. Ønsker du efterfølgende at linke et domæne til din hjemmeside, kan du gøre dette fra dit kontrolpanel. Så finder du knappen Connect a domain på forsiden, efter du er logget ind. Dette vil tage dig gennem trinene for at købe og aktivere et domæne til din hjemmeside.
Trin 6: Vedligeholdelse og opdatering af Wix-hjemmesiden
Mange tror, at hjemmesiden er færdig, når du har trykket publicer, men arbejdet er knap begyndt. Det er rigtigt, at design og indhold tager længst tid, men det er også vigtigt at have en klar plan for, hvordan siden skal vedligeholdes. De fleste har et formål med deres hjemmeside – hvad enten det er at formidle information til kunder, eller at tiltrække potentielle kunder.
Det er så vigtigt, at indholdet på dine sider er opdateret, og at det er synligt i søgemaskinen. Det er her en klar SEO-strategi kommer i spil. Her handler det om, hvordan du udgiver et nyt indlæg på siden, der trækker trafik gennem de rigtige søgeord. For eksempel er ‘Wix-websted’ et relevant søgeord for en artikel om Wix-websteder.
Læs også vores søgemaskineoptimering: en komplet guide til SEO
Du bør også sikre dig, at nyt indhold jævnligt offentliggøres på din side. Du kan nemt gøre dette ved at bruge Blog Manager-værktøjet til Wix. Du kan finde dette i dit kontrolpanel. Her kan du designe nye indlæg, redigere eksisterende og uploade billeder til din side.
Når det kommer til den rent tekniske vedligeholdelse af en Wix-side, er der ikke meget, du skal tænke på. Da dette er en fuldt integreret løsning, opdaterer Wix selv alle udvidelser og software. Dem, der har en Wix-side, kan dermed ånde lettet op. Du vil selvfølgelig modtage en besked fra tid til anden om, at der er sket opdateringer, men det er der sikkerhedsmæssigt ikke.
Sammendrag
Mange mennesker har brug for en hjemmeside, men hvis du aldrig har prøvet at lave en før, kan det være svært at vide, hvor du skal starte. Vi har derfor lavet denne enkle guide til, hvordan du kan lave en Wix-hjemmeside i kun seks trin. Her tager vi dig igennem alt fra oprettelse af en kont, til hvordan du udgiver dig selv og opretter et tilpasset domæne.
Hvor lang tid denne proces vil tage afhænger af, hvor detaljeret du ønsker at være. Mange vil nå at lave en Wix-hjemmeside på få timer, mens andre perfektionerer et design over flere dage. Det vigtigste tip, vi har at tilbyde, er, at du vælger en færdiglavet skabelon, der passer til din virksomhed og arbejder ud fra denne.