Går du rundt med iværksætterdrømmen, men ved ikke helt, hvor du skal starte? Så er du kommet til det rigtige sted! I denne artikel har vi samlet alt, hvad du skal vide for at starte din egen virksomhed. Vi viser dig, hvad der skal til for at starte en ENK, samt hvordan du kommer i gang.
En af de ting, der gør iværksætterlivet attraktivt for mange, er muligheden for at klare deres egen hverdag. Måske har du en ekstrajob, hvor du er begyndt at tjene penge, eller en god idé, du vil teste? Så kan det være godt at vide, at det er langt nemmere at starte oprettelse af enkeltmandsvirksomhed (ENK), end mange tror.
Klar til at tage dit første skridt mod din egen virksomhed? Så er det bare at springe ud i det! Lad os vise dig, hvad der kræves.
Hvad er en enkeltmandsvirksomhed?
Enkeltmandsvirksomheder er en af de mest almindelige virksomhedsformer etableret i Danmark ved siden af anpartsselskaber (ApS). Enkeltmandsvirksomhedernes popularitet skyldes nok i høj grad, hvor nemt det er at oprette sådanne virksomheder.
Der er nemlig ikke særskilte lovkrav til enkeltmandsvirksomheder, som der er for anparts- og aktieselskaber. I praksis betyder det, at du kan starte en virksomhed uden egenkapital, bestyrelse og stiftelsesdokumenter. De fleste ENK’ere skal heller ikke indsende årsrapporter til erhvervsstyrelsen.
En ENK kan derfor være et godt alternativ for dig, der ønsker at starte virksomhed ved siden af et eksisterende job, eller måske er du studerende og gerne vil tjene et par kroner ved siden af dine studier?
Fordele ved enkeltmandsvirksomheder
- Du skal ikke betale arbejdsgiverbidrag af penge, du hæver.
- Enkeltmandsvirksomheder er fritaget for årsregnskaber og revisionspligt.
- 100 % styret af dig, og du kan dermed bruge overskuddet efter ønske.
- ENK er undtaget fra generalforsamlinger, bestyrelsesmøder og andre punkter i selskabsloven.
- Let at starte: Kort vej til at blive selvstændig uden kapitaltilsagn. Dette eliminerer en række opstartsomkostninger forbundet med Aps og A/S.
Ulemper ved enkeltmandsvirksomheder
- Pengene betragtes som anden indkomst. Du skal således beskatte alt overskud i virksomheden, uanset om det udtages eller ej.
- Du er personligt ansvarlig for virksomhedens forpligtelser. Det betyder, at personlige aktiver og aktiver kan blive påvirket af virksomhedens gæld.
- ENK er dårligt egnet til større finansielle investeringer.
- Virksomheden skal registrere minimum én af disse:
- momspligtig (ved omsætning over 50.000)
- lønsumspligtig (når afgiftsgrundlaget overstiger 80.000)
- arbejdsgiver
- import fra eller eksport til lande uden for EU
- Selvstændige erhvervsdrivende med ENK betragtes ikke som lønmodtagere. Du har således ikke ret til dagpenge, arbejdsskadeforsikring, pensionsordning og har nedsat krav på sygedagpenge.
- Intet minimumsfradrag, men du kan opnå skattefradrag på realiserede omkostninger forbundet med driften.
Enkeltmandsvirksomhed eller anpartsselskab?
Selvom vi har en række forskellige selskabsformer i Danmark, er enkeltmandsvirksomheder og anpartsselskaber uden tvivl de mest populære. Vi vil derfor se nærmere på fordelene ved denne virksomhedsform, samt hvilke der kan være relevante for dig.
Enkeltmandsvirksomhed: En enkeltmandsvirksomhed er tæt knyttet til dig som selvstændig, og du betragtes derfor ikke som ejer. Tværtimod er du og virksomheden samme enhed, og I leverer én fælles selvangivelse. Det betyder også, at du er personligt ansvarlig for gæld og andre forpligtelser, som virksomheden måtte have. På den mere positive side er der få krav til administration og rapportering i forbindelse med driften af en enkeltmandsvirksomhed.
Anpartsselskab: I modsætning til ENK er et anpartsselskab en separat juridisk enhed. Det betyder, at selskabet indgår egne aftaler, hvilket betyder, at ejerne ikke er personligt ansvarlige for selskabets forpligtelser. Dette passer bedre til dig, der ønsker at drive en større virksomhed, foretage investeringer eller arbejde sammen med flere andre.
Der er dog langt flere krav til administrativt arbejde og rapportering relateret til et ApS. Du skal blandt andet overholde selskabsloven, hvilket betyder, at din virksomhed også skal føre regnskab. Heldigvis er der gratis regnskabsprogrammer, der kommer godt med, men der er stadig et ekstra omfattende arbejde, der skal udføres i forhold til ENK. Derudover er der flere omkostninger forbundet med etableringen af ApS, såsom indskud af egenkapital og registreringsafgifter.
Der er også flere andre selskabsformer i Danmark, der er værd at nævne; aktieselskab (A/S), interessentselskan (I/S) og kommandistselskab (K/S), En nærmere redegørelse for disse falder dog uden for denne vejlednings rammer.
Hvad bør du vælge?
Når du skal vælge mellem ApS og ENK, er det vigtigt at have en idé om formålet med din virksomhed. Har du tænkt dig at drive en mindre virksomhed på egen hånd, kan ENK ofte være et godt alternativ. Skal du derimod bygge en virksomhed op med intentionen om at have medarbejdere, foretage investeringer og skalere – så vil et ApS oftest være bedre egnet.
Et godt tip til dig, der vil prøve dig frem, så kan en ENK være en god start. Dette skyldes, at ENK har lave opstartsomkostninger og lav risiko. Du kan så vælge at etablere et ApS, hvis forretningen slår rod, og indkomsten stiger.
Hvad kræves der for at starte en ENK?
Som vi allerede har nævnt, er der få krav til etablering af en ENK. Det er netop det, der gør det til en populær organisationsform at starte med.
For at starte ENK i Danmark skal du:
- Være fyldt 18 år *
- Være dansk statsborger, eller udenlandsk statsborger med opholdstilladelse i Danmark
- Have en dansk adresse, virksomheden kan registreres på
Et andet krav er, at du rent faktisk driver virksomhed. Her kan skelnen mellem hobby og virksomhed være svær at afgøre, men indkomst og omsætning kan ofte være et godt udgangspunkt.
Hvordan starter man en ENK?
Når du er klar til at registrere din ENK, skal du bruge følgende:
- Et virksomhedsnavn.
- En beskrivelse af de varer og ydelser du skal sælge
- NemID/MitID
- Adressen virksomheden skal ligge på
- Svar på spørgsmål som momsregistrering eller lønsumsregistrering, din branchekode m.v.
Hvis du har alt dette klar, kan du starte processen med at registrere dig på Virk.dk. Her udfylder du din registrering.
Hvad koster det at oprette en ENK?
En af fordelene ved en ENK er, at du slipper for gebyrer. Du kan dermed starte en ENK gratis.
Hvor lang tid tager det at oprette en ENK?
Du kan gennemføre selve registreringsprocessen online på få minutter. Det gælder især, hvis du har alle oplysningerne i forvejen, så du bare kan indtaste dem i formularen. Du underskriver herefter oplysningerne, inden de sendes til Virk.dk til registrering.
Det er ofte selve tilmeldingen til Virk.dk, der kan tage noget tid. Her varierer sagsbehandlingstiden fra 2-6 uger, lidt afhængig af hvornår på året du vælger at registrere din virksomhed. Især efter nytår og efter sommer kan der være længere behandlingstid.
Når de er færdige med at registrere din virksomhed, vil du modtage et CVR-nummer. Det er det, du bruger til at identificere din virksomhed.
Kan udenlandske statsborgere starte ENK?
Det korte svar på dette er ja. Du kan starte en ENK som udenlandsk statsborger, så længe du har en gyldig opholdstilladelse i Danmark og en dansk adresse. Du behøver heller ikke at bo fast i Danmark, så længe du opfylder disse krav.
Sammendrag
Enkeltmandsvirksomheder kan være et godt udgangspunkt for dig, der ønsker en mindre formel virksomhedsform. Det kan være, at du har lyst til at prøve dig frem på markedet, eller bare organisere en hobby/sidetjans. Da du undgår større kapitalforpligtelser, kan dette være en god form at prøve. En ENK er også meget nemmere at drive, da man ikke skal forholde sig til store dele af selskabsloven.
Kløer dine fingre efter at starte din iværksætterdrøm? Vi har skrevet en artikel om, hvordan man bliver iværksætter her.