Lave en hjemmeside: 7 nemme trin for begyndere

Lave en hjemmeside

Der er mange trin til at lave en hjemmeside, men hvis du aldrig har gjort det før, kan det være svært at vide, hvor du skal starte. Som nybegynder vil din bedste mulighed være et hjemmesideprogram eller et fleksibelt CMS-system med færdige skabeloner. Disse giver dig mulighed for at producere professionelle hjemmesider uden behov for CSS eller HTML

For at gøre det så nemt som muligt, har vi derfor skrevet denne artikel, som vil tage dig igennem hele processen med at lave en hjemmeside. Vi vil vise dig til de bedste hjemmesideprogrammer for begyndere, gennemgå hvad du skal vide om domænenavne og webhosting, tage et kig på SEO og meget mere.

Læs videre for at lære, hvordan du skal lave en hjemmeside på syv nemme trin!

Trin 1: Valg af et hjemmesideprogram

Den første ting du skal bruge, når du laver din egen hjemmeside, er et hjemmesideprogram. Det er platforme, der giver dig mulighed for at bygge en hjemmeside med enkle træk-og-slip-teknikker, så du ikke behøver at kunne HTML, CSS eller anden kodning. Der er sket meget på markedet her de seneste år, hvilket har betydet, at du i dag kan vælge mellem en række attraktive løsninger. 

Vi vil se nærmere på nogle af de mest populære, som blandt dem har tæt på 1 milliard aktive brugere og hjemmesider. WordPress er uden tvivl det mest populære med over 455 millioner hjemmesider, men Wix og Squarespace kan også pege på op til 100 millioner hjemmesider på deres platforme. 

Alle disse har en række fordele og ulemper, så vi vil se nærmere på hver og en af ​​dem. På denne måde kan du se, hvad de har at tilbyde, og derefter beslutte dig for, hvilken der passer bedst til dine formål. 

Wix

Wix er en meget populær platform, der gør det nemt at lave professionelle hjemmesider. Her kan du frit vælge og skabe, hvad du vil ved hjælp af simple elementer i deres editor. Det eneste, du skal gøre, er at vælge elementer og derefter bruge træk-og-slip-løsningen til at placere dem, hvor du vil. Dette giver dig mulighed for at lave din helt egen hjemmeside på kort tid og løbende se, hvordan designet tager form. 

Denne platform tilbyder fire forskellige abonnementer, hvor du kan vælge fra det billigste ($4,50/måned) op til $26/måned for den mest omfattende. Dette giver dig mulighed for nemt at vælge den pakke, der passer dig bedst eller opgradere, når du ser, at din hjemmeside har brug for nye funktioner. Det er også værd at bemærke, at du gennem Wix MarketPlace kan finde mere end 350 forskellige udvidelser, der gør det muligt at tilføje mødebooking, onlinebutikker og nyhedsbreve og andre nyttige funktioner til din hjemmeside. 

PRØVEPERIODE

14 dage

GRATIS PLAN

Yes

PRIS FRA

$4,5/måned

8.3

Totalscore

Fordele

  • Nem at bruge for både private og virksomheder uden hjælp fra en designer

  • Omfattende søgbart hjælpecenter med gode hjælpeartikler

  • Lav pris sammenlignet med andre hjemmesideprogrammer

  • Mange forskellige skabeloner at vælge imellem

Ulemper

  • Begrænset designfrihed

  • Kan hurtigt blive dyrt med plugins, hvis hjemmesiden har brug for ekstra funktioner

  • Hjemmesider, som hostes gennem Wix, indlæses nogle gange lidt langsomt

Squarespace

Squarespace er et effektivt hjemmesideprogram til dig, der er interesseret i godt design. Her finder du et stort udvalg af færdige skabeloner, som alle har mange funktioner og et ekstra øje for detaljen. Det er netop det, der har gjort Squarespace til en populær platform for både freelancere og onlinebutikker. Det brugervenlige hjemmesideprogram kræver ikke omfattende forkundskaber, men det kan være godt at have set på lignende systemer før for at få mest muligt ud af løsningen. 

Sammenlignet med nogle af de andre løsninger, vi kigger på i denne artikel, er det værktøjerne til integration og SEO, der gør Squarespace til en meget populær aktør. Her får du adgang til avancerede SEO-værktøjer, samt mulighed for at integrere inbound-marketing, sociale medier og en række andre udvidelser direkte på din hjemmeside. Squarespace tilbyder fire forskellige modeller, så du kan vælge den, der passer dig bedst. Dem, du kan vælge imellem, er Personal ($ 14 /måned), Business ($ 23 /måned), Commerce ($ 27 / måned) og Commerce Advanced ($ 49 / måned). 

8.3

Totalscore

Squarespace

ANTAL BRUGERE

1 million

PRØVEPERIODE

14 dage

GRATIS PLAN

Ja

PRIS FRA

$12/måned

8.3

Totalscore

Fordele

  • Egen mobilapp til at opdatere siden, når du er væk fra computeren

  • Over 100 gratis hjemmesideskabeloner at vælge imellem

  • Overkommelige priser selv for små virksomheder og enkeltpersoner

Ulemper

  • Ingen automatisk lagring (Du skal gemme opdateringer manuelt)

Webflow

Webflow er et lidt mere avanceret værktøj til dig, der allerede har udforsket forskellige platforme tidligere. Det bruges af mere end 3,5 millioner designere verden over og gør det muligt at skabe fantastiske hjemmesider uden behov for kodning. Ved at bruge den visuelle redigering af Webflow kan du skabe innovative designs med HTML og CSS ved hjælp af automatisk kodning. Det betyder, at du kun udvælger varer og tilpasser dem, mens Webflows avancerede løsning får selve koden til at fungere for dig. 

En af de ting, der har gjort Webflow populær, er de avancerede muligheder, som platformen tilbyder. Her kan du blandt andet lancere netbutikker, lave medlemsindhold og skubbe innovation til bristepunktet. I sammenligning med mange af de andre platforme tilbyder Webflow sine egne eksperter, som kan hjælpe dig med design, hvis du ønsker det. Hvis du vil teste webflow, kan du bruge deres gratis startpakke, mens de tre betalte løsninger er Basic ($ 12/måned), CMS ($ 16/måned) og Business ($ 36/måned).

8.3

Totalscore

ANTAL BRUGERE

100.000

GRATIS PLAN

Ja

PRIS FRA

$12/måned

8.3

Totalscore

Fordele

  • Fuld designfrihed, selv uden kodningsevner

  • Over 100 færdige og meget professionelle hjemmesideskabeloner

  • God dokumentation og mange hjælpeartikler og videoer

  • Hurtige hjemmesider

  • Gratis SSL-certifikat i alle hostingabonnementer

Ulemper

  • Lidt dyrere end andre hjemmesideprogrammer

Webnode

Webnode er et perfekt CMS-system, der giver dig mulighed for nemt at oprette avancerede websider. Skal du lave en hjemmeside, vil dette være et godt udgangspunkt, da du kan vælge mellem et bredt udvalg af skabeloner og derefter tilpasse dem, som du ønsker. Det betyder, at du ikke skal lave selve rammerne, men kun kan ændre billeder og indhold for at skabe den hjemmeside, du ønsker at præsentere for verden. 

Mere end 40 millioner brugere anvender i dag Webnode til alt fra simple blogs og hjemmesider til virksomhedssider og netbutikker. Brug en af ​​de hundredvis af færdiglavede skabeloner, du finder, eller brug det intuitive hjemmesideprogram til at skabe dit eget design. Ligesom Wix tilbyder Webnode forskellige pakker, og her kan du vælge mellem Limited (24 kr./ måned), Mini (44 kr./ måned), Standard (79 kr./ måned) og Proff (144 kr./ måned).

Weebly

Weebly er en innovativ hjemmesidebygger, der gør det meget nemt at oprette en hjemmeside. Her kan du oprette en hjemmeside eller netbutik på bare fem minutter. Dette er et glimrende værktøj til dig, der skal lave din første hjemmeside, men er du vant til Webflow og WordPress, vil Weebly hurtigt fremstå lidt for begrænsende. Dette værktøjs fokus er på en enkel og brugervenlig måde at lave hjemmesider på, noget de bestemt har opnået på en god måde. 

Det, der gør Weebly til et godt værktøj for begyndere, er, at de tilbyder en gratis version af deres tjeneste. Du skal muligvis overleve noget reklame og Weebly-branding på dit domæne, men det giver en nyttig mulighed for at designe et websted uden at skulle betale for det. Ud over gratisversionen kan du bruge Connect ($ 5 /måned), Pro ($ 12 /måned) eller business ($ 25 /måned), som alle kommer med deres egne funktioner. Hvis du skal bygge en hel hjemmeside, anbefaler vi Pro, da denne version giver dig et gratis domæne, samt fjerner Weebly- annoncering fra din hjemmeside. 

Trin 2: Vælg en plan, der passer til dig

Når du har fundet det hjemmesideprogram, der passer bedst til dine behov, er det tid til at vælge en plan. Her bør du tage højde for projektets budget, men også se på hvilke funktioner du forventer at få brug for på din hjemmeside. Hvis du kun skal have en simpel hjemmeside med få undersider og noget indhold, vil det være unødvendigt at betale for en pakke, der indeholder netbutik og avancerede fnktioner. De fleste giver dig mulighed for at opgradere dit abonnement undervejs, så du altid kan vælge en mere avanceret pakke senere, hvis du ser, at du har brug for det. 

Grunden til, at vi anbefaler at bruge et hjemmesideprogram, er, at dette er langt mere omkostningseffektivt end at ansætte dine egne designere. Ved at bruge et hjemmesideprogram som Wix og Squarespace kan du lave din egen hjemmeside med et professionelt udseende for blot et par hundrede kroner om måneden. Skal du derimod have nogen til at bygge en lignende side fra bunden, vil det ofte koste fra 10.000 op til flere 100.000 afhængigt af funktioner og behov. 

Vi har nævnt det før, men her er det vores egne behov, der bestemmer, hvilken pakke du skal vælge. Men når det er sagt, vil vi anbefale, at de fleste begyndere starter med en simpel grundpakke. På den måde bruger du ikke mange penge på et hjemmesideprogram, før du ved, hvad du har brug for. 

Trin 3: Køb et domæne

En af de vigtigste komponenter til at skabe en succesfuld hjemmeside er et domæne. Dette er navnet, som en besøgende skal indtaste i deres browser for at besøge dit websted. Med andre ord vil et simpelt, men stadig unikt og relevant domænenavn være en vigtig del af oprettelsen af ​​en hjemmeside. Det kan dog være svært at finde på et godt domænenavn, og derfor har vi samlet nogle smarte tips, der kan hjælpe dig på vej til det perfekte domænenavn. 

  • Sørg for, at det er relevant – et domæne er det første indtryk, de besøgende får af din hjemmeside. Det bør derfor være så relevant for indholdet på din hjemmeside som muligt. En URL til Thomaslaverpandekager.dk vil være upassende, hvis det faktisk er malerier eller frimærker, vi sælger. 
  • Hold det kort og godt – lange domænenavne kan være svære at huske, og du bør derfor gå efter et kort og enkelt domænenavn, hvis det er muligt. Du bør også sørge for at have et domæne, der er fleksibelt, så det ikke begrænser virksomhedens egen udvikling. 
  • Undgå at bruge tal – Det er sjældent en god idé at have tal som en del af din URL. Hvis et domænenavn er optaget, ville det være upassende at tilføje 1 eller andre tal efter det. Prøv hellere at finde et nyt domæne uden at skulle bruge tal. 
  • Foretag en hurtig søgning først – Når det kommer til domænenavne, er det nemt at lave en Google-søgning for at se status for det pågældende domænenavn. Dette er noget, du bør gøre, før du vælger et navn, mærke og mere for at sikre, at ingen andre allerede bruger det. Her skal du ikke bruge meget tid, men lav en hurtig Google-søgning for at se, hvad der dukker op. 

Når du har fundet et domænenavn, kan du vælge, om du vil købe dette fra en uafhængig tjeneste som one.com, eller om du vælger en pakke fra et hjemmesideprogram, der indeholder et domæne. De fleste betalte pakker fra hjemmesideprogrammer giver dig mulighed for at vælge dit eget domæne, og på den måde får du automatisk din hjemmeside koblet til det rigtige domæne uden selv at skulle ændre DNS.

Trin 4: Vælg en flot skabelon

Nu, hvor du har både et domæne og et hjemmesideprogram, er det tid til at starte med selve designet af din hjemmeside. Her anbefaler vi de fleste at finde en flot skabelon, som de kan bygge videre på. Uanset hvilken af ​​vores foreslåede hjemmesideprogrammer du vælger, vil de alle have en bred vifte af skabeloner, der nemt kan bruges til at lave hjemmesider. Fordelen ved dette er, at du ikke skal lave alle de grundlæggende elementer som menuer, størrelse, gitter og lignende. 

Du skal bare finde en hjemmeside, du kan lide, og så ændre indhold, udseende og farver til det, du ønsker. På denne måde kan du bruge et par timer på at skabe en professionel hjemmeside med masser af funktioner. Husk at vælge en skabelon, der er tilpasset til nethandel, hvis du har tænkt dig at sælge produkter på din hjemmeside. Dette vil gøre integrationen af ​​forskellige handelsplatforme meget nemmere efterfølgende. 

Trin 5: Tilpas skabelonen

Når du har valgt den skabelon, du ønsker til din hjemmeside, er det tid til at tilpasse den. En skabelon danner en god ramme for din hjemmeside, men den er ikke unik. Det betyder, at alle andre hjemmesider, der bruger samme skabelon, vil se nøjagtigt ens ud som udgangspunkt, hvilket ikke er specielt interessant for potentielle kunder. 

Derfor skal du tilpasse skabelonen til dine egne ønsker og behov. Her kan du tilføje dine egne undersider til menuen, tilpasse farver og indhold samt erstatte overskrifter og tekst på hjemmesiden. Der er intet, der ser mindre professionelt ud end en hjemmeside med Lorem Ipsum-tekst, så du bør fjerne dette hurtigst muligt. 

Nogle ændringer, der kan gøre din hjemmeside mere unik, er:

  • Tilføj nye sider, der er relevante for din virksomhed
  • Ændre størrelse, farve og skrifttype på udseende
  • Tilføj funktioner såsom kontaktformular og tidsbestilling
  • Erstat standardbillederne med noget mere relevant
  • Foretag ændringer i farvepalet 
  • Opdater links og knapper på din hjemmeside

Trin 6: Upload indhold og billeder

Når du er tilfreds med udseendet på din hjemmeside, er det tid til at uploade indhold. Her bør du tænke grundigt over det indhold, der bliver lagt ud og gerne skræddersy det, så det er så relevant som muligt for dine kunder. Du skal også huske på, at indhold er relevant for SEO, hvilket betyder, at du skal have indhold, der passer ind i din SEO-strategi. 

En af de ting, der kan adskille din hjemmeside fra andre, er indhold af høj kvalitet. Så taler vi gerne om velskrevet indhold i form af tekst, samt en visuel profil der matcher. Her bør du vælge billeder i høj opløsning og eventuelt bruge videoer og grafisk arbejde til at skabe en bedre oplevelse. Husk blot ikke at fylde din side op med unødigt meget design, da det kan gøre siden svær at indlæse – noget der går ud over brugeroplevelsen. 

Trin 7: Test hjemmesiden og gør den klar til lancering

Sidst men ikke mindst er det tid til at teste din hjemmeside. De fleste hjemmesideprogrammer giver dig mulighed for at bygge en hjemmeside og teste den på en testserver inden publicering, hvilket giver gode muligheder for fejlfinding. Vi anbefaler kraftigt, at du nøje gennemgår din hjemmeside, før du offentliggør den online. Her bør du teste forskellige funktioner, se efter tastefejl, tjekke, at alle links fungerer korrekt og at billeder/grafik indlæses korrekt. 

Der er lidt, der kan være så kedeligt som at lave en hjemmeside og derefter uploade den, bare så dine kunder kommer til en hjemmeside, der ikke fungerer efter hensigten. Et godt tip på dette område ville være at lade en anden teste hjemmesiden for dig. Vi ved af erfaring, at man har en tendens til at være lidt blind for detaljer, når man har brugt mange timer på et arbejde, hvilket kan gøre det svært at opdage fejl. 

Har du kollegaer eller familie, der kan klikke lidt rundt på hjemmesiden, vil dette være en stor hjælp. Bed dem om at teste forskellige knapper og funktioner, læse tekst igennem og ikke mindst tage fortælle dig, hvis de opdager noget, der ikke er korrekt. Det gælder også, hvis de skulle støde på noget, der kunne være gjort anderledes, eller som giver en brugeroplevelse, der er dårligere end tilsigtet. 

Tillykke! – Du syntes måske, det var svært at lave en hjemmeside, men er du kommet helt hertil, er det kun kreativiteten, der sætter grænser. Nu hvor du har en hjemmeside, anbefaler vi, at du udarbejder gode planer for vedligeholdelse af den samt ser på strategier for indhold og SEO. Disse vil være afgørende for synlighed online og bør implementeres i en marketingstrategi.