Sådan laver du en plakat med Canva

Sådan laver du en plakat

Plakater er en fremragende måde at markedsføre alt fra begivenheder og produkter til tjenester og virksomheder på en nem måde. Det kan dog hurtigt blive dyrt at bruge professionelle designere, hver gang du vil lave en plakat, og derfor har vi lavet denne guide. Vi viser dig, hvordan du skaber et professionelt design ved hjælp af Canvas designværktøj. 

Formålet med denne guide er at vise dig alt, hvad du skal bruge for at lave et design, som du derefter kan sende til trykkeriet eller vælge at printe selv. Canva har en række professionelle værktøjer, der gør det legende nemt at designe et professionelt design på egen hånd. 

Vil du lære mere om design og de muligheder, som Canva tilbyder? Så kan vi anbefale vores Canva-guide. Er du derimod klar til at lære at lave en stilet plakat, så er du kommet til det rette sted. 

Denne guide gennemgår:

 • Hvilken størrelse skal du vælge til din plakat
 • Planlægning af dit design
 • Sådan bruger du Canva til at implementere designet
 • Muligheder for at printe din plakat

Hvilken størrelse skal du vælge?

Du kan vælge præcis den størrelse, du ønsker, men vi anbefaler, at du holder dig inden for en af de mest almindelige størrelser. Grunden til dette er, at de fleste trykkerier og printere arbejder med standardmål, hvilket vil gøre det meget nemmere at færdiggøre dit design, når du er færdig i Canva. Vi vil derfor gennemgå nogle grundstørrelser, som du kan vælge imellem, når du skal lave et design. Hvis du ønsker at bruge en anden størrelse end standardstørrelserne, kan du vælge den tilpasset størrelse i Canva. Du kan så angive den størrelse, du ønsker, og størrelsen på filen vil tilpasse sig derefter. 

 • A4 (21 x 29,7 cm): Dette er den mest almindelige størrelse printere kan håndtere, og den de fleste af os kender bedst. A4-plakater kan dog ofte være for små, hvis du har tænkt dig at bruge dem til markedsføring.
 • Lille plakat (28 x 43 cm): Denne størrelse er fremragende til dig, der vil dele flyers ud eller vedhæfte plakater udendørs på lygtepæle og lignende. De er lidt større end A4-formatet, men stadig relativt små.
 • Mellem plakat (46 x 61 cm): Dette er den størrelse, som de fleste foretrækker at bruge til plakater. Det er også den størrelse, vi anbefaler, når du bruger Canvas skabeloner. 
 • Stor plakat (61 x 91 cm): Store plakater egner sig bedst til reklameskærme og virksomheder, der skal promovere større arrangementer. Dette er den størrelse, du gerne finde ri indkøbscentre, klubber og busstationer. 

Hvad kan du bruge plakater til?

Plakater har længe været et populært værktøj til markedsføring af forskellige tjenester og produkter, især til fysiske butikker og mødesteder. Det kan dog også være en glimrende måde at sprede et budskab på arbejdspladsen eller i skolen, så anvendelsen af en god plakat er stort set ubegrænset. Derfor har vi valgt at lave en guide til, hvordan man laver en plakat med Canva i 4 nemme trin. 

Det er også værd at bemærke, at du kan lave en plakat i Canva uden at have en premium-konto, men så vil adgangen til diverse værktøjer og funktioner være noget begrænset. Du kan blandt andet ikke selv vælge filformat og størrelse, men skal forholde dig til dem, der er tilgængelige for gratis brugere. Men skulle du have planer om at lave mange plakater/designs i fremtiden, kan vi klart anbefale en opgradering til et betalt abonnement. 

Skab din plakat med Canva

Nu, hvor vi ved mere om de forskellige størrelser, du kan vælge imellem, er det tid til at komme i gang med selve designet. Vi har allerede nævnt, at vi vil bruge Canva til dette, så du skal bruge en Canva-bruger. Hvis du ikke allerede har en konto hos Canva, kan du nemt oprette en på deres hjemmeside

Trin 1: Vælg størrelse

Den første ting, du skal gøre for at lave en plakat med Canva, er at lave et nyt design. For at gøre dette skal du klikke på opret et design i øverste højre hjørne af dit kontrolpanel. Når du trykker på knappen, kommer en rullemenu med en række muligheder frem. Du kan enten vælge at bruge en forudindstillet skabelon (svarende til en mellemstor plakat), eller du kan gå efter tilpasset størrelse, hvis du har andre mål i tankerne. Når du har valgt den større, vil dette tage dig videre til det egentlige designværktøj til Canva. 

Trin 2: Find en skabelon

En af de ting, vi især godt kan lide ved Canva, er, at der er en række færdiglavede skabeloner at vælge imellem. Vælg derefter skabeloner i menuen til venstre. I dette felt kan du søge efter forskellige skabeloner såsom kampagneplakater, annoncer, salg og lignende søgeord. Grunden til, at vi foretrækker sådanne skabeloner, er, at du nemt kan skræddersy dem efterfølgende, men så skal du ikke bruge tid på layout og det generelle design. 

Trin 3: Tilpas din skabelon

Lad os sige, at du har fundet den perfekte skabelon, og du er klar til at skabe dit helt eget design. Der er ingen grænser for, hvad du kan ændre i din skabelon, så alle billeder, farver, skrifttyper og formatering kan tilpasses. Vores præference er at finde en skabelon, der har det rigtige layout, og derefter tilpasse beskeder og billeder efter din smag. 

Det første, du bør ændre, er det billede, der skal bruges til din plakat. Billeder har meget at sige for, hvordan et design ender, så ved først at ændre dette får du en god forståelse af helheden. Du kan enten vælge billeder fra udvalget hos Canva (stockfotos), eller du kan uploade dit eget foto fra din computer. Sørg for at bruge billeder i høj opløsning, da billeder i lavere opløsning kan blive grynede under post-print. 

Nu, hvor billedet er på plads, er det tid til at udforme resten af plakaten. Ved hjælp af Canvas enkle værktøjer kan du ændre farve, størrelse, stil og placering af den tekst, der allerede findes i skabelonen. Du kan også vælge at tilføje eller fjerne tekst, så du får præcis den besked, du ønsker. 

Hvad du kan ændre i skabelonerne i Canva:

 • Baggrundsfarve
 • Billede
 • Skrifttype
 • Placering af elementer
 • Størrelse på elementer
 • Farve på tekst
 • Tilføjelse/fjernelse af elementer 

Når du har foretaget de ændringer, du ønsker, og lavet den plakat, du vil producere, er det tid til at gemme . Canva gemmer automatisk alle projekter i din sky, men hvis du skal udgive/printe plakaten, er det vigtigt at gemme i det korrekte filformat. Mange printere foretrækker JPG- eller PDF-format, men her bør du forhøre dig om, hvilket format der er bedst hos dit valgte trykkeri. 

Filformatet er vigtigt for optimale resultater, så vi anbefaler, at du altid forhører dig om dette, inden du indsender en fil. Du kan også vælge størrelse og kvalitet på filen, men det kræver, at du har en premium-bruger. Et abonnement vil dog være en lille investering, hvis du har tænkt dig at lave mange designs, men nu bevæger vi os uden for formålet med denne artikel.

Trin 4: Færdiggør dit design

Du skulle nu have en færdig plakat med det design, du ønsker. Så er der kun færdiggørelsen af designet tilbage, hvis du ønsker at printe/publicere din plakat. Du kan selvfølgelig vælge at printe den på din egen printer derhjemme, men medmindre du har en avanceret hjemmeprinter, bliver resultatet ofte dårligt. Vi anbefaler derfor, at du bruger et professionelt trykkeri eller en industriprinter, hvis du har adgang til dette. 

Specielt større plakater (fra medium og opefter) vil vi stærkt anbefale, at du får printet på et trykkeri. De bruger nemlig andre typer papir og blæk, end hvad du får i hjemmeprinter, og du opnår dermed den blanke finish, som plakater skal have. Heldigvis er det nemt at dele et design fra Canva, og du kan vælge, om du vil sende en fil (downloadet) eller sende et delingslink, så trykkeriet kan downloade designet i dets foretrukne filformat og størrelse. 

Sammendrag – sådan laver du en plakat med Canva

I denne Canva-guide har vi set nærmere på, hvordan du kan lave en plakat i fire enkle trin, samt hvad du kan bruge en plakat til. Fordelen ved Canva er, at du kan skabe professionelle designs uden behov for en designer, og derefter optimere filformatet til den rigtige størrelse. Du kan vælge at bruge en af de eksisterende skabeloner, som Canva tilbyder, eller du kan oprette din egen fra bunden. Så starter du bare med et tomt lærred og kan derefter skabe din vision med alle de værktøjer og elementer, som Canva stiller til rådighed. Ved hjælp af simple træk-og-slip værktøjer kan du således skabe avancerede designs med den rigtige størrelse, filformat og anbefalede rammer. Lav en plakat i dag for at udbrede det budskab, du ønsker!