Ønsker du øget fleksibilitet i hverdagen og muligheden for selv at styre din arbejdsdag? Så kan en tilværelse som freelancer eller selvstændig være noget for dig. Som freelancer er du ikke tilknyttet en bestemt arbejdsgiver, men kan snarere selv vælge, hvilke projekter og virksomheder du vil arbejde med.
Dette er blevet langt mere populært i de senere år, og mange spekulerer på, hvordan man bliver freelancer i dag. Vi har derfor lavet denne guide, som fører dig gennem alt, hvad du har brug for at vide for at tage skridtet fuldt ud og blive freelancer på fuld tid. Her er det vigtigt, at du i praksis har dit eget firma, så der er nogle forholdsregler, du skal tage, før du kaster dig ud i freelancetilværelsen.
Læs videre for at finde ud af, hvad du kan forvente, hvilke færdigheder du skal have, og ikke mindst hvordan du organiserer dig bedst muligt.
Hvad er en freelancer?
Før vi går videre, er det godt at få afklaret, hvad en freelancer egentlig er. Det er en arbejdsform, hvor du ikke er ansat i et firma, men snarere tilbyder dine tjenester som leverandør. Du kan vælge at organisere dig selv gennem et aktieselskab (AS), men de fleste foretrækker den mere fleksible form enkeltmandsvirksomhed (ENK) – dette er noget, vi vender tilbage til om et øjeblik.
Det, der ofte definerer freelancearbejde, er projektbaserede kundeforhold. Du hentes ind i den fase, hvor din viden er nødvendig, og så afslutter du projektet og går videre til det næste. En freelancer bør derfor være god til at omstille sig, baseret på det projekt der i øjeblikket skal laves.
Den primære forskel mellem en arbejdstager og en freelancer er derfor, at freelanceren selv er ansvarlig for at finde arbejde. Hvor en medarbejder møder på arbejde hver dag med regelmæssige opgaver, så bliver en freelancer nødt til at opsøge potentielle kunder og udvikle et netværk. Nu hvor vi ved lidt mere om, hvad en freelancer er – hvordan bliver du så egentlig freelancer?
Kan jeg blive freelancer?
I teorien kan du blive freelancer, uanset hvad du laver, men det er godt at have en lidt mere realistisk tilgang til emnet. Derfor taler vi gerne om arbejdsopgaver og viden, der har en konstant efterspørgsel hos forskellige virksomheder. Vi vil derfor se nærmere på nogle forskellige eksempler på roller, som en freelancer kan have (og lykkes med), før vi går videre.
• Indholdsproduktion: Selvom det indhold, man producerer, varierer fra firma til firma, vil der altid være en konstant efterspørgsel efter nogen, der kan lave nyt indhold. Mange indholdsproducenter vælger derfor at arbejde som freelancer, så de netop selv kan vælge kunder og projekter på egen hånd.
• Projektleder: Selvom visse større entreprenører har fastansatte projektledere, så vil dette ofte være viden, som virksomheder henter ind efter behov. Mange projektledere har derfor en ENK, som muliggør at flytte fra projekt til projekt.
• Virtuel assistent: Mange kontorer har arbejdsopgaver, der skal udføres, men som ikke nødvendigvis kræver, at du fysisk befinder dig på kontoret. Dette har åbnet for et helt marked, hvor freelancere arbejder som virtuelle assistenter, eller såkaldte VAs. En sådan rolle kan ofte være en god indgang til freelancearbejde, fordi det sjældent kræver meget forudgående viden.
• Programmering: Efterspørgslen efter programmører har længe været voksende, hvilket har gjort det attraktivt at arbejde som freelancer. Ved ikke at være tilknyttet en bestemt arbejdsgiver, kan du lettere vælge de bedst betalte projekter og således opbygge en attraktiv karriere som freelancer.
Det er vigtigt at huske, at denne liste over potentielle freelancere kun er eksempler. Den vigtigste ting, når du ønsker at blive freelancer, er at stille dig selv spørgsmålet: hvad kan jeg bidrage med? Husk, at du som freelancer er brandet, og hvad du kan bidrage med, vil derfor være det produkt, du prøver at sælge. Tag udgangspunkt i noget, du er god til, og se, om der findes et marked for netop denne tjeneste derude.
Sådan finder du opgaver som freelancer
Når du starter som freelancer, er du sandsynligvis på bar bund. Der er ganske vist nogle, som får arrangeret, at de kan arbejde som freelancer for en tidligere arbejdsgiver, men de fleste starter fra nul, når de tager det første skridt som freelancer. En problemstilling, der ofte dukker op for nybegyndere, er, at de mest seriøse arbejdsgivere beder om referencer, portefølje eller lignende som bevis for din arbejdserfaring.
Det kan derfor være en god idé at starte på en freelancerplatform, når du først skal bygge din karriere op. Det er markedspladser, hvor virksomheder kan ansætte freelancere i ‘sikre’ omgivelser. For dig, der ønsker at blive freelancer, giver dette en mulighed for at finde store mængder arbejde under organiserede forhold. Her er det ofte Upwork og Fiverr, som er de mest traditionelle udgangspunkter til at komme i gang.
Upwork
Upwork er en amerikansk platform, der giver virksomheder mulighed for at annoncere de stillinger, som de har brug for freelancere til. Her kan du nemt sortere stillinger baseret på til område eller ekspertise, men der er også nogle faldgruber, man bør være opmærksomme på. Ulempen ved en platform som Upwork er, at konkurrencen om de mest attraktive job er ekstremt høj. Du skal derfor indstille dig på at skrive gode ‘proposals’ på de job, du søger.
Pro tip: Undgå en copy+paste tekst, når du søger job på Upwork. Dette er noget, som ofte bruges, men det vil næsten altid have en negativ effekt. Skriv i stedet en dedikeret tekst til hvert job, som viser, hvorfor netop du skal være den freelancer, de vælger. Dette vil øge sandsynligheden for kontrakter betydeligt.
Fiverr
I lighed med Upwork er Fiverr en platform, hvor virksomheder kan finde freelancere, men fremgangsmåden er lidt anderledes. Fiverr fungerer mere som en webshop, hvor du kan shoppe de tjenester, du ønsker. Som freelancer betyder det, at du skal designe din tjeneste, og hvad der er inkluderet i prisen. Derefter kan virksomhederne bestille tjenesten gennem Fiverr-platformen. Dette er en langt mere passiv måde at erhverve nye opgaver på, men det kan ofte være lidt vanskeligere at komme i gang med indtjeningen.
Pro tip: Når du skal skaffe dit første job på Fiverr, skal du tage dig tid til at planlægge tekst, billeder og SEO omhyggeligt. Fiverr fungerer på samme måde som Google, idet det er algoritmer, der præsenterer de mest passende job. Sørg for at se på, hvordan andre i den samme niche har gjort det og hent inspiration derfra.
Hvordan skal du organisere dig selv som freelancer?
Et almindeligt spørgsmål, der ofte opstår, er, om du har brug for et AS, når du starter som freelancer. Grunden til, at dette spørgsmål ofte opstår, er sandsynligvis, fordi mange ser, at behovet for 30.000,- i egenkapital hurtigt kan blive et bump på vejen til at blive freelancer. Hvis du er blandt disse, kan du ånde lettet op. Der findes ikke noget krav om, at man skal have sit eget AS for at starte som freelancer, tværtimod er der ingen grund til at oprette det så tidligt.
Den eneste fordel ved et aktieselskab er, at man er bedre juridisk beskyttet, men derudover vil virksomhedstypen stå lidt i vejen for helt nye freelancere. Selvfølgelig er du nødt til at tage udgangspunkt i din helt unikke situation og tage højde for skattemæssige implikationer i forbindelse med dit arbejde, men i de fleste tilfælde anbefaler vi et ENK for freelancere.
Hvis du ikke er helt sikker på, hvad dette indebærer, har vi foretaget en hurtig introduktion til de forskellige virksomhedsformer nedenfor.
Aktieselskab (AS)
Et aktieselskab er en uafhængig juridisk enhed, hvilket betyder, at selskabet selv er ansvarlig for sine forpligtelser. Som ejer/bestyrelsesmedlem kan du være solidarisk ansvarlig, men dette er mere kompliceret jura, end vi dækker i denne artikel. Fordelen ved denne organisationsform vil derfor være, at selskabet er adskilt fra dig som privatperson, hvilket kan være attraktiv, hvis selskabet skal optage gæld, investere i udstyr og lignende. Ulempen vil være, at penge, der kommer ind i selskabet ikke er dine, men derimod selskabets. Du skal derfor ansætte dig selv i selskabet og udbetale løn (eventuelt udbytte), hvis du vil have pengene til en privat konto.
Enkeltmandsvirksomhed
Den anden mulighed for dem, der ønsker at blive freelancer, er en enkeltmandsvirksomhed (ENK). I lighed med et AS vil du modtage et organisationsnummer fra Brønnøysundregisteret, men du behøver ikke at følge de mange strenge regler, som AS skal følge. Den store forskel mellem ENK og AS er, at førstnævnte er tilknyttet dig som privatperson. Selv hvis din virksomhed har et organisationsnummer, indberetter du salget i ENK på din private selvangivelse. Du er også ansvarlig for alle selskabets forpligtelser, så optagelse af gæld skal udføres med omhu. For freelancere giver dette langt større fleksibilitet end et AS og kan derfor være et godt udgangspunkt for dem, der starter fra scratch.
Fordele ved at arbejde som freelancer
Der er utvivlsomt flere fordele ved at arbejde som freelancer, men der er også nogle klare ulemper. Du skal derfor sætte dig godt ind i fordele og ulemper, før du tager det endelige skridt mod en freelancekarriere. Nogle af fordelene inkluderer:
• Du får en mere fleksibel arbejdsdag og er din egen chef.
• Ingen begrænsning for, hvor meget du kan drage fordel af dit arbejde.
• Mere plads til at være kreativ i udførelsen af dit arbejde.
• Et godt udgangspunkt for dem, der ønsker at kombinere forskellige karrieremuligheder.
• Vælg selv hvem du vil arbejde med.
Ulemper ved at arbejde som freelancer
For mange lyder freelance som den perfekte arbejdsform, men der er også nogle ulemper, som det er vigtigt at kende. Nogle af disse inkluderer:
• Lav jobsikkerhed, idet du selv skal erhverve kunder.
• Varierende arbejdsmængde baseret på efterspørgsel fra dine kunder.
• Du oparbejder færre sociale fordele end ansatte i virksomheder.
• Selv ansvarlig for regnskab og rapportering (kan outsources).
• Kan opleve ikke at få betaling fra useriøse kunder.
Kom godt i gang som freelancer
Spekulerer du stadig på, hvordan du bliver freelancer? Så har vi givet dig en simpel opskrift på, hvordan du kan komme i gang med din nye karriere. Her er det vigtigt at huske, at ingen vej ser ens ud for alle, så tag hensyn til dine egne forudsætninger og fagområder.

1. Lær dine egne færdigheder og talenter at kende
Som vi indledningsvis nævnte i denne guide, findes der intet facit til, hvordan en freelancer ser ud. Du skal derfor starte med at kortlægge dig selv, og hvad du kan bidrage som freelancer. Her anbefaler vi, at du tager udgangspunkt i tidligere erfaringer, kurser og licenser, du har erhvervet, samt unik viden, du måtte besidde.
Det kan være nødvendigt at undersøge efterspørgslen efter dine evner, før du kaster dig selv ud på dybt vand. En nem måde at gøre dette på kan være at søge efter relevante job på Fiverr, Upwork og lignende platforme. Du kan også kigge nærmere på andre freelanceres profiler for at se, hvilke færdigheder de fremhæver, samt hvordan de forsøger at markedsføre sig selv.
2. Markedsfør dig selv og dine tjenester
Som freelancer er det dig og dine færdigheder, der bliver den service, du sælger. Mange vil ofte finde det krævende at markedsføre sig selv, men dette er en vigtig del af at være en freelancer. Sørg for, at du sætter langsigtede mål for det, du ønsker at opnå, vælg de relevante platforme at være til stede på og invester i din egen uddannelse (fyld på af relevant viden) for at holde dig relevant.
3. Opbyg et omdømme
En vigtig del af at være freelancer vil altid være at opbygge et omdømme. Dette er ofte noget, du vil bemærke over tid, men der er et magisk punkt som freelancer, der ændrer den måde, du arbejder på. I begyndelsen bliver du nødt til at opsøge potentielle kunder selv for at få et job, men når du opbygger et omdømme som leverandør, vil klienterne begynde at komme til dig. Her er det vigtigt, at du tænker langsigtet og forholder dig sagligt til alle kunder, så dit omdømme eller ‘brand’ ikke lider skade af useriøs opførsel. Det kræver ikke mange negative anmeldelser at stikke kæppe i hjulet for en freelancekarriere.