Hvad er et webhotel? Dette er alt, hvad du behøver at vide i 2023

Hvad er et webhotel

Der foregår meget i baggrunden, når du lancerer en hjemmeside, men du får ikke altid en god forklaring på, hvad det egentlig indebærer. Webhotel er sådan et emne, som de allerfleste har hørt om, men som ikke alle kan forklare på stående fod. Vi vil derfor se nærmere på, hvad et webhotel er, hvad webhosting er, og hvad du bør vide om denne proces. Selvom termerne webhotel og webhosting er to udtryk, der bruges i flæng og for det meste betyder det samme, er der nogle forskelle.

Hvad er et webhotel? Kort fortalt er webhosting processen, hvor du lejer et sted på internettet til din hjemmeside. Det er det sted, hvor de fysiske filer, som udgør din hjemmeside, lagres, så siden bliver tilgængelig online. Du skal derfor sørge for at vælge en pålidelig webhotel-leverandør, så din hjemmeside rent faktisk er tilgængelig online.

Som du sandsynligvis forstår nu, har du brug for en webhotel-leverandør. Der findes dog flere faldgruber, som vi her vil se nærmere på. Denne guide har en grundlæggende tilgang til webhotel og har til hensigt at give en hurtig introduktion til emnet. Du finder derfor følgende emner forklaret i denne guide:

Hvad er et webhotel?

Som vi allerede har nævnt, er webhosting en nødvendighed for, at din hjemmeside bliver synlig online. Men hvad er et webhotel egentlig? Jo, det skal vi se nærmere på nu. For at lancere en hjemmeside har du brug for to elementer – et domæne og webhosting. Sidstnævnte er en server, hvor du kan lagre de filer, der udgør din hjemmeside. Dette kan være HTML, CSS, udvidelser og billeder, som sammen udgør din hjemmeside.

Det betyder også, at forskellige hjemmesider har forskellige behov, og det er grunden til, at de fleste leverandører tilbyder flere forskellige pakkeløsninger. Valg af pakke har indflydelse på, hvilken kvalitet du får på tjenesten, men det har også stor indflydelse på dine omkostninger. Vi vil derfor se nærmere på de tre mest almindelige former for webhosting.

  • Shared hosting: Dette er den mest billigste mulighed, men også den mest upålidelige. Her vil du dele en server med flere andre hjemmesider, hvilket betyder, at både sikkerhed og ydeevne er fordelt på flere aktører. Kort sagt kan dette sammenlignes med et åbent kontorlandskab. Det er støjende, der er travlt og ikke mindst fyldt med andre virksomheder. Hvis du bare vil lancere en lille blog, kan det være OK, men ellers vil vi sjældent anbefale Shared hosting.
  • Virtual Private Server (VPS): Et skridt i den rigtige retning vil være VPS. Dette er en server, som er programmeret til at fungere som flere servere. Her har hver ‘lejer’ sine egne lokaler, der er separat fra andre lejere. Dette vil være et godt udgangspunkt for SMV-virksomheder, som har brug for pålidelig webhosting, men ikke har budgetter til at leje deres egne servere.
  • Dedicated server: Sidst men ikke mindst kan du vælge at leje dedikerede servere. Så er det kun din virksomhed, som er på den pågældende server. Dette sikrer den bedste hastighed og sikkerhed, men er også en meget dyr løsning. Derfor er dette ofte en mulighed, som vælges af større virksomheder og agenturer, som har brug for stor fleksibilitet og sikkerhed for deres tjenester.

Hvordan fungerer webhosting i praksis?

Webhosting kan virke som et meget kompliceret emne, men heldigvis behøver det ikke være sådan. Vi vil derfor forsøge at forklare webhosting i praksis på en kort og ligetil måde. Som vi allerede har nævnt tidligere, har alle hjemmesider brug for webhosting på en server. Det, vi ikke nævnte, var, at internettet strengt taget bare er et netværk af servere, som er forbundet på kryds og tværs hen over vores klode. Vi kan derfor komme med nogle enkle eksempler på, hvordan alt dette hænger sammen.

Vi kan tage udgangspunkt i et lejlighedskompleks bestående af en række lejligheder. Den første ting, du har brug for, er en grund, du kan bygge dette hus på. I vores tilfælde vil grunden være den server, hvor alle hjemmesiderne er lagret. På denne server lagres en række forskellige hjemmesider, og det er disse, der udgør lejlighederne i vores bygning. Men selvom vi nu har et kæmpe hus fuld af lejligheder, vil det være vanskeligt at finde uden en adresse. Det er her, vores domæne kommer ind i billedet. Domænet (URL’en) til hjemmesiden er adressen på vores hjemmeside, så du finder den rigtige side.

Så kort fortalt kan vi sammenligne webhosting med at leje et kontor eller en lejlighed i byen. Du har brug for ledig plads, hvor du kan opbevare dine ting. Der findes dog en række forskellige muligheder på markedet, så du er nødt til at vælge den, der passer bedst muligt til din situation og formål. Her kommer de forskellige former for webhosting, som vi tidligere har nævnt, ind i billedet.

Du kan nemlig lancere en enkel blog med shared hosting, men det bliver lidt som at flytte ind i et kollektiv i byen. Hvis du har brug for noget mere pålideligt, skal du derfor vælge VPS eller dedikerede servere, så du får din egen lejlighed med fuld adgang til alle faciliteter inkluderet i din lejepris.

Hvilke faldgruber skal du undgå, når du vælger webhosting?

Når du vælger webhosting for første gang, er der nogle grundlæggende faldgruber, du bør undgå. Det kan være dyrt at vælge den forkerte hosting eller en upålidelig leverandør. For at slippe for dette besvær har vi samlet nogle vigtige punkter, du bør kigge på, før du til sidst vælger en bestemt webhotel-leverandør til din hjemmeside.

  • Oppetid – Et vigtigt punkt, du bør tjekke, før du vælger en leverandør, er, hvor pålidelige serverne er. De fleste leverandører angiver dette i form af oppetid. Kort fortalt er dette en måling for, hvor meget af tiden en server er tilgængelig online, og du skal derfor sikre dig én med høj oppetid. Lav oppetid vil resultere i, at din hjemmeside ikke er tilgængeligt for besøgende, hvilket giver lav brugervenlighed over tid.
  • Omkostninger – Der findes hundredvis af webhotel, men du bør sjældent vælge den billigste. Webhosting er vigtigt for din hjemmeside, så hvis du vil spare omkostninger – bør det sjældent være på selve hostingen. Sørg for, at du vælger en pålidelig leverandør, som leverer stabil hosting til din hjemmeside.
  • Geografisk placering – Du har muligvis en tiltænkt målgruppe til din hjemmeside? For eksempel vil en norsk hjemmeside have sin målgruppe i Norge. Derfor er det vigtigt at vælge hosting, der har tilgængelige servere så tæt på denne geografiske placering som muligt. Afstanden mellem brugeren og den aktuelle server kan påvirke hastigheden på din hjemmeside. Du bør derfor undgå billig hosting i USA, hvis du har en målgruppe i EU og omvendt.
  • Kundeservice – Selvom det måske lyder ubetydeligt, anbefaler vi, at du vælger en webhotel-leverandør med god kundeservice. Så får du ikke blot hjælp til at oprette din hjemmeside, men sikrer dig samtidig, at du får hurtig hjælp, hvis der opstår problemer.

Sådan finder du en god webhotel-leverandør

Når du vælger webhosting, kan du primært vælge mellem gratis og betalt hosting. Førstnævnte kan virke fristende, men vi fraråder det på det kraftigste. Først og fremmest vil en gratis server sjældent være andet end shared hosting i bedste fald, og derudover har du ingen kontrol over sikkerheden. Desuden vil hjemmesider, der er lagret på sådanne servere, ofte blive dekoreret med reklame fra leverandøren som en måde at tjene omkostningerne hjem på.

Der findes ganske vist nogle gode løsninger, der tilbyder gratis hosting, såsom Wix.com og WordPress, men så er du nødt til at nøjes med et underdomæne (eks. minblogg.wix.com) og reklame placeret på hjemmesiden. For dig, som bare vil teste en løsning eller oprette din første hjemmeside, kan dette være OK, men for virksomheder eller mere seriøse hjemmesider bør dette undgås.

Du skal derfor vælge en betalt løsning fra en seriøs leverandør. Nu er dette en guide til nybegyndere, og derfor er det rimeligt at antage, at du ikke har sammenlignet så mange leverandører tidligere. Vi vil derfor fremhæve nogle vigtige punkter, du bør sammenligne i dit valg af webhotel-leverandør.

Kontrolpanel

En vigtig grund til at vælge en seriøs aktør er, at du får et mere brugervenligt kontrolpanel. Her får du kontrol over de forskellige hjemmesider, e -mails og andet, du har lagret hos den pågældende leverandør.

Omkostninger

Omkostninger er altid et spørgsmål, du skal tage i betragtning, men her er det vigtigste at se på, hvad du får for dine penge. Sammenlign gerne hastighed, funktionaliteter og andet, som er inkluderet i den pris, din leverandør kræver. Får du eksempelvis e-mail, domæne og hosting for 1000,-/år, vil det sjældent være besværet værd at vælge et billigere alternativ, hvor alt skal købes manuelt.

Opsummering – Hvad er et webhotel?

Webhosting er en væsentlig del af lanceringen af ​​en hjemmeside, men de færreste ved, hvad det egentlig indebærer. Derfor har vi gennemgået nogle af de vigtigste elementer, så du får en bedre forståelse af, hvad dette virkelig indebærer. Vi har også set på, hvordan du finder frem til de bedste leverandører og undgår de mest almindelige faldgruber.