Langt de fleste, der skal til at lancere deres første hjemmeside, kan hurtigt fare vild i de forskellige forkortelser, der slynges rundt. Du bliver ofte udsat for mange forskellige akronymer såsom SEO, CRM, SERP, CDN og CMS, men der er sjældent en forklaring på, hvad de egentlig betyder. For at du kan lancere en god hjemmeside, er det vigtigt at have styr på det hele, men det er især vigtigt at vide, hvad CMS er. Vi vil derfor se nærmere på, hvad et CMS er, samt hvordan dette fungerer i praksis i denne guide.
I dag er der mere end 68 millioner hjemmesider, der er baseret på et CMS, men hvad er det præcist, og hvordan arbejder man med sådan et system? Akronymet CMS står for Content Management System. For de fleste, der ønsker at lancere en hjemmeside uden kendskab til kodning og lignende, vil et CMS ofte være essentielt. Nu hvor vi ved, hvad akronymet står for, er det tid til at se, hvad et CMS rent faktisk indebærer.
Er du klar til at lære mere om CMS, og hvordan det fungerer? Læs videre nu.
Hvad er et CMS?
Et CMS eller Content Management System som det egentlig står for, er et system, der giver dig mulighed for at publicere, ændre og tilpasse indholdet på en hjemmeside. Mange vælger et CMS, da man nemt kan designe en hjemmeside uden at skulle vide, hvordan man koder. Fordelen ved et CMS er, at du nemt kan oprette, ændre, administrere og publicere indholdet i et meget brugervenligt panel.
Forskellige CMS-løsninger giver dig også mulighed for at ændre udseende og funktionalitet på din hjemmeside. Her kan du nemt finde færdige skabeloner og udvidelser, der gør det muligt at udvide hjemmesidens funktionalitet på en effektiv måde. Et godt CMS giver dig også mulighed for at have flere brugere, der arbejder i baggrunden, hvilket er praktisk, hvis mange skal udgive indhold eller arbejde på hjemmesiden på samme tid.
Hvordan fungerer et CMS?
For at få en bedre forståelse af, hvordan et CMS fungerer, er det vigtigt at vide, hvordan en hjemmeside er bygget op fra bunden. Hvis du lavede en hjemmeside fra bunden, ville du starte med HTML for at skabe rammerne og derefter tilføje CSS for at skabe det visuelle design. Oven i dette vil du tilføje JavaScript, der former de forskellige funktionaliteter for din hjemmeside. Det kan være knapper, animationer og skydere, der får siden til at fungere efter hensigten.
Når denne fil er færdig med at skrive, vil du uploade den til en server, der opbevarer din hjemmeside. Skulle du efterfølgende ændre noget på hjemmesiden, selv noget så simpelt som at opgradere indholdet, skal du downloade denne fil og ændre kodningen igen. Så skulle den opdaterede fil uploades igen, så din hjemmeside er opdateret.
Dette er ikke kun kompliceret, men også meget tidskrævende. Derfor er de fleste for længst holdt op med at gøre det på denne måde. Mange skaber stadig rammerne med kodning fra bunden, men de er ofte tilpasset til brug gennem et CMS. Det betyder, at du nemt kan ændre indholdet, publicere indhold og reorganisere strukturen på hjemmesiden, uden at skulle ned på kodeniveau igen.
Sådan bruger du et CMS
Et godt CMS-system fungerer som to forskellige dele nemlig; Content Management Application (CMA) og Content Delivery Application (CDA). Kombineret sikrer disse to, at alle væsentlige funktioner relateret til din hjemmeside fungerer, som de skal. Dette giver dig mulighed for at fokusere på det visuelle og hellere lade CMS’et håndtere det, der sker i baggrunden. Du kan for eksempel ændre billeder, tekst, links og opslag uden at skulle røre ved koden på din hjemmeside.
Udgangspunktet for dette er, at du bruger forskellige skabeloner til hjemmesider, så du aldrig starter med et helt blankt lærred. Rammerne og udseendet i form af HTML og CSS er allerede klar i en uploadbar fil, som du så kan bruge en editor til at ændre som du ønsker. Det enkleste eksempel på dette er WordPress CMS, som giver dig mulighed for at uploade dine egne temaer til din hjemmeside og derefter ændre dem, som du ønsker.
På den måde kan du ved hjælp af et par tastetryk få en fuldgyldig side klar til lancering, uden at skulle kende HTML, CSS og JavaScript. Du kan også lave mere tekniske ting som at ændre linkstrukturer, underdomæner og lancere nye sider uden at skulle kode. De fleste CMS’er er baseret på forskellige blokke, så du nemt kan trække og slippe de elementer, du ønsker, hvor du vil have dem. Koden skrives så automatisk i baggrunden, så hjemmesiden bliver lappet sammen til det visuelle resultat, du ønsker.
Hvorfor bør du bruge et CMS?
Selvom vi allerede har set på nogle af de grundlæggende fordele ved at bruge et CMS, skal vi se nærmere på nogle direkte måder, hvorved et godt CMS kan gøre dit arbejde meget lettere. Langt de fleste vil opleve, at et CMS gør arbejdsbyrden mere overskuelig, så der er strengt taget få grunde til IKKE at bruge et CMS.
- Ingen kodning påkrævet
En af de største fordele ved et CMS er, at ikke-tekniske designere kan designe professionelle hjemmesider uden behov for kodning. Dette gør det meget hurtigere at lave en stilfuld hjemmeside, samt gør det meget billigere. Tidligere skulle man vente på, at en udvikler var færdig med at skrive den relevante kode, før man så kunne teste og lave ændringer. Dette var ikke kun tidskrævende, men også meget dyrt, da du skulle vente på ny kode, hver gang der blev foretaget ændringer. Ved hjælp af et CMS kan enhver lancere en stilfuld hjemmeside, tilpasse indholdet og ændre udseendet hurtigt og nemt.
- Enkelt samarbejde
Fordelen ved et CMS er, at du kan samarbejde langt nemmere end tidligere. Ved at tillade flere brugere at arbejde på platformen på samme tid, kan forskellige opgaver effektivt udføres på en problemfri måde. WordPress, Wix og de fleste andre CMS-systemer giver dig mulighed for at oprette lige så mange brugere, du vil, hvilket betyder, at SEO, design, indhold og udviklere kan arbejde på hjemmesiden samtidig.
- Roller og tilladelser
Et problem, der tidligere satte sit præg på arbejdsgangen, var, at man enten havde for få eller for mange tilladelser. Dette kunne føre til, at mindre erfarne brugere ender på filer og kode, de ikke burde, og dermed opstod der problemer. Et godt CMS-system giver dig mulighed for at tildele roller og tilladelser, hvilket sikrer, at brugerne kun har adgang til ressourcer, der er nødvendige for dem. For eksempel kan en administrator se alle områder af hjemmesiden, mens en skribent kun ser sine egne artikler.
- SEO og plugins
Wix, WordPress, Squarespace og en række andre CMS’er giver dig mulighed for at udbygge hjemmesiden med forskellige udvidelser. Det er kort fortalt applikationer, du kan installere på din hjemmeside, så den får forskellige funktionaliteter. Det kan for eksempel være udvidelser som Yoast SEO for WordPress, som er kort fortalt applikationer, du kan innstallere på din hjemmeside, så den får forskellige funktionaliteter. På den måde kan du tilføje ønskede funktioner til din hjemmeside, men du slipper for at bøvle med CSS og JavaScript for, at hjemmesiden kan gøre, som du vil. Bare installer den pågældende udvidelse og placer den, hvor du vil.
- Sikkerhed
Når du bruger et CMS, kan du vælge at tilføje øget sikkerhed til din hjemmeside. Det gør du ved at bruge CDN, SSO, SSL og andre funktionaliteter, der er tilpasset den pågældende løsning. Dette kan sikre, at din hjemmeside er sikker mod angreb, og at administratorkontoen ikke kommer på afveje.
- Færdiglavede skabeloner
Der er ingen tvivl om, at fleksibilitet i forhold til udseende er en af de vigtigste grunde til, at mange vælger et CMS. Der er tusindvis af skabeloner, som du kan købe online og derefter tilpasse, som du ønsker. På denne måde har en anden allerede gjort arbejdet med at skrive HTML og CSS, så du behøver kun at bekymre dig om det visuelle. Så kan du lancere en professionel hjemmeside på få timer uden at skulle bruge store ressourcer på at skrive selve koden.
- Enkel vedligeholdelse
Gennem dit kontrolpanel kan du nemt vedligeholde din hjemmeside uden at skulle indtaste kode. Her kan du opdatere udvidelser, ændre billeder og tilføje ny tekst. Dette gør det muligt for enhver at foretage disse ændringer – frem for at du skal finde en udvikler, der kan gå ind i CMS-systemet og lave ændringerne for dig.
- Blogging
Enkel styring af nyt indhold er uden tvivl en af de største fordele ved et CMS-system. Her kan du publicere nye opslag, opdatere eksisterende eller slette forældet indhold, hvis du ønsker det. Langt de fleste CMS har simple funktionaliteter til at drive en blog på din hjemmeside, så her kan du skrive, publicere og dele, som du vil.
- Planlægning
En funktionalitet i CMS, der ofte overses, er evnen til at planlægge indhold. De fleste CMS-platforme giver dig mulighed for at planlægge udgivelsen af nyt indhold, så du altid kan være klar til næste lancering. Dette vil være nyttigt for websteder, der regelmæssigt udgiver indhold, men ønsker at have forudsigelighed i deres planlægning.