Forretningsidé: Sådan skal du gøre, hvis du får en god idé (2023)

Forretningsidé

Du går måske rundt med en drøm om at starte din egen virksomhed? Så vil en god forretningsidé være afgørende for din succes, men hvad skal den egentlig indeholde?

En fejl, mange nye iværksættere begår, er, at de ikke har en klar plan for, hvordan de vil udvikle deres virksomhed. Så taler vi gerne om en forretningsidé, der kan fungere som en forretningsplan. Dette er et dokument, hvor du forsøger at beskrive, hvad din virksomhed vil gøre for at tjene penge. Eksempler på dette kunne være, hvad du skal producere, sælge eller formidle for at øge omsætningen. 

En vigtig grund til, at din forretningsidé skal ned på papiret, handler om visualisering. Du har måske en god idé eller tanke om et produkt, men hvis du ikke har en klar vision for, hvordan dette kan konverteres til betalende kunder – så kan det hurtigt blive udfordrende at komme i gang. 

Det er vigtigt at bemærke forskellen mellem en forretningsidé og en forretningsplan. Førstnævnte handler om, hvordan din virksomhed vil tjene penge, mens en forretningsplan dækker de mere administrative aspekter af at drive din virksomhed.

Start med det nemmeste

Mange gode forretningsideer starter med et problem. Dette handler om enten at komme med et produkt eller en tjeneste, der vil løse dette problem for andre. Her vil det være vigtigt at teste produktet på potentielle kunder, inden man går ud i stor skala. På den måde kan du nemmere se, om der rent faktisk er efterspørgsel på et produkt og dermed verificere, om din forretningsidé er holdbar. 

Der findes flere offentlige støtteordninger til innovation, som kan give dig kapital, hvis du skal finansiere en prototype. Du bør også udføre research for at se, hvilke behov der findes i dit lokale miljø relateret til denne type produkter. Måske kan du finde en målgruppe, uden at produktet skal sendes langt væk?

Hvem er din målgruppe?

En vigtig del af at skitsere din indkomstidé handler om at afklare, hvem din målgruppe er. Hvem har du tænkt dig skal købe det produkt, du har lavet? Skulle du opdage, at den potentielle målgruppe er meget begrænset, kan det være en god idé at se på, hvad der vil gøre produktet mere attraktivt for andre forbrugere. 

Her er det vigtigt at huske, at meget få produkter er attraktive for alle forbrugere eller kunder, men samtidig skal du have en kundegruppe, der er stor nok til, at din virksomhed rent faktisk bliver levedygtig. Lav derfor en grundig markedsanalyse og find ud af, hvem der potentielt kan og vil købe dit produkt. 

Trænger din idé til beskyttelse?

Du har måske hørt om patenter? Dette er en juridisk beskyttelse, der beskytter unikke ideer fra at blive kopieret af dine konkurrenter. Hvis du har fundet på noget helt unikt og ønsker at beskytte denne investering, kan du søge patent på denne idé. På den måde vil du også hurtigt se, om nogen har haft en lignende idé før, eller om der er patenter på markedet, som ligger tæt på det, du har tænkt dig at skabe. 

Når det kommer til beskyttelse, kan du søge om patentbeskyttelse, varemærkebeskyttelse og designbeskyttelse. Det betyder, at du ikke kun beskytter din idé, men også virksomhedens navn, design og logoer eller slogans, der ellers nemt kan kopieres. 

Hvordan vil du markedsføre dit produkt?

Har du tænkt over, hvorfor en kunde skal vælge dit produkt frem for deres konkurrenter? En vigtig del af din forretningsidé bør være, hvordan du gør potentielle kunder opmærksomme på dit produkt og dets fordele. Det er her, en marketingstrategi kommer i spil, men det er langsigtet arbejde. Det bør du derfor få på plads så tidligt som muligt, så du kan opbygge tillid og fortrolighed med dit brand blandt kunderne. Sørg også for at undersøge, hvilke kanaler der er mest relevante for dit produkt, så du nemmere kan finde ud af, hvordan du kommer i kontakt med de rigtige målgrupper. 

Har du de nødvendige færdigheder og viden?

Når du starter din første virksomhed, er dette ofte et projekt med små budgetter og store drømme. En fejl, mange begår, er, at de sigter for bredt og dermed løber tør for kapital, før de rigtig kommer i gang. Sørg derfor for at have de nødvendige færdigheder til at øge sandsynligheden for succes. Måske har du brug for viden om regnskab eller udvikling?

Selvom meget få nye virksomheder har et stort budget, er der nogle alternativer. Man kan nemlig give ejerandele i virksomheden væk mod at få de rigtige folk med. Måske har du brug for en, der kan programmering, men ikke har råd til at hyre et bureau? 

Det vil så være vigtigt at afveje fordele og ulemper forbundet med at give ejerandele væk mod at nogen udfører dette arbejde gratis. Alternativt kan du bruge hjemmesideprogrammer og lignende, du kan finde online. Her har vi et stort udvalg af anmeldelser og vejledning på vores hjemmesider, der giver dig bedre indsigt i denne type software. 

Skal du have en enkeltmandsvirksomhed eller et A/S?

Sidst, men ikke mindst, bør du tænke grundigt over, hvordan du ønsker, at din forretningsidé skal realiseres. De fleste vil vælge at starte deres egen virksomhed til deres projekt, men også her skal du træffe nogle valg. Du kan nemlig vælge at oprette en enkeltmandsvirksomhed (ENK) eller et aktieselskab (A/S). Begge disse har deres fordele, men de har også nogle ulemper, som du bør kende. Vi har derfor kigget nærmere på, hvad du bør vide, inden du starter med at realisere din drøm. 

En ENK giver dig mulighed for at registrere din virksomhed uden at skulle indbetale egenkapital. Der er også en forenklet lovgivning omkring bogføring, hvilket betyder, at du ikke skal følge samme omfattende krav som et aktieselskab. Ulempen ved denne form for organisation er, at du selv er ansvarlig for alle virksomhedens forpligtelser. Det betyder blandt andet, at du selv er ansvarlig for den gæld, virksomheden måtte påtage sig, og du indberetter regnskabet sammen med din egen selvangivelse.

Vælger du derimod et aktieselskab, vil dette være en selvstændig juridisk enhed. For dig betyder det, at ejerne kun er ansvarlige for den egenkapital, de har investeret i virksomheden. Det er den type, vi anbefaler til dem, der skal ansætte eller bygge en virksomhed over tid. Når det kommer til ulemper, vil et aktieselskab indebære skærpede krav til regnskab og information relateret til ejerskab. Du bør derfor sætte dig ind i de krav, der gælder, inden du opretter dit eget A/S til din forretningsidé.